0
Twój koszyk jest pusty.

Catering bezglutenowy


Dieta wymaga wykluczenia wszystkich pokarmów zawierających ziarna, w których znajduje się gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz, kamut, a w polskich warunkach także owies) oraz zastąpienia ich bezglutenowymi odpowiednikami, produkowanymi ze składników naturalnie wolnych od glutenu (m.in. kukurydzy, ryżu, gryki, prosa) bądź takimi, które zostały oczyszczone z glutenu na drodze technologicznej.

Jest to dieta dla wszystkich, którzy ze swojego menu chcą lub muszą wyeliminować gluten. 

Przykładowy jadłospis:

 

  poniedziałek wtorek środa czwartek piątek
śniadanie naleśniki z mąki ryżowej z domieszką tapioki, dżem, kakao naturalne Racuszki z maki kukurydzianej z serkiem śmietankowym i malinami krem z kaszy jaglanej z pestkami słonecznika,migdałami i śliwką Jajka z parmezanem i pieczywem bezglutenowym bezglutenowe musli z bananem i jagodami, masłem z orzechów nerkowca, olejem kokosowym i mlekiem kokosowym
II śniadanie Serek ze świeżym ananasem koktajl z kefiru, banana i truskawek lub malin warzywne babeczki z sokiem pomidorowym racuchy quinoa z dynią, jabłkiem i rodzynkami

 

Kasza jaglana z owocami
obiad Cielęcina duszona w jarzynach z kaszą jaglaną kotlet jaglany z warzywami Kasza gryczana, bitki wołowe w sosie własnym, surówka z gotowanych i tartych buraczków z jabłkiem i łyżką oleju kokosowego zapiekanka z makaronu tagiatelle z brokułami i kurczakiem łosoś pieczony w folii z sałatką colesław
podwieczorek koktajl z pomarańczy, zielonej pietruszki, mandarynki i soku z cytryny Pieczona gruszka z greckim jogurtem i pestkami dyni zupa imbirowej z grzankami bezglutenowymi zupa krem z marchewki na bulionie warzywnym Zupa krem z dyni i papryki z grzankami bezglutenowymi, podprażonymi pestkami dyni oraz pokruszonym serem feta
kolacja Warzywne leczo Sałatka z tuńczykiem Sałatka z kaszą gryczaną, suszonymi pomidorami i rukolą pieczone banany z płatkami kukurydzianymi i orzechami sałatka z ogórka świeżego, kiszonego, melona i orzechów